Il Remote Sensing per l'individuazione delle Zone di Gestione nei vigneti
Parole chiave:
remote sensing, vigneto, precision farming, agricolusAbstract
Spatial variability inside a vineyard has been always difficult to be measured in order to valorize the enological potential of the grapes. Remote Sensing is a technique that can be used for improving wine quality through the identification of Management Zones in the fields and the consequent differential grape harvest. The technique is based on the use of Vigor Vegetation Indices, that allow to identify the variations of the grape
growth and the composition of the grape in the vineyard, and the changes that happen over time. Agricolus software provides these features and it has been used successfully in some vineyards in the center of Italy.
Riferimenti bibliografici
Arnó, J., Rosell, J.R., Blanco, R., Ramos, M.C., Martànez-Casasnovas, J.A. (2011) Spatial variability in grape yield and quality influenced by soil and crop nutrition characteristics.
Viña, A., Gitelson, A.A., Nguy-Robertson, A.L., Yi Peng. (2011) Comparison of different vegetation indices for the remote assessment of green leaf area index of crops.
Clevers, J.G.P.W., Gitelson, A.A. (2013) Remote estimation of crop and grass chlorophyll and nitrogen content using red-edge bands on Sentinel-2 and -3.
Ji, L., Zhang, L., Wylie, B.K., Rover, J.A., (2010) On the terminology of the spectral vegetation index (NIR – SWIR)/(NIR + SWIR), International Journal of Remote Sensing.
##submission.downloads##
Pubblicato
Come citare
Fascicolo
Sezione
Licenza
Gli autori che pubblicano su questa rivista accettano le seguenti condizioni:- Gli autori mantengono i diritti sulla loro opera e cedono alla rivista il diritto di prima pubblicazione dell'opera, contemporaneamente licenziata sotto una Licenza Creative Commons - Attribuzione che permette ad altri di condividere l'opera indicando la paternità intellettuale e la prima pubblicazione su questa rivista.
- Gli autori possono aderire ad altri accordi di licenza non esclusiva per la distribuzione della versione dell'opera pubblicata (es. depositarla in un archivio istituzionale o pubblicarla in una monografia), a patto di indicare che la prima pubblicazione è avvenuta su questa rivista.
- Gli autori possono diffondere la loro opera online (es. in repository istituzionali o nel loro sito web) prima e durante il processo di submission, poiché può portare a scambi produttivi e aumentare le citazioni dell'opera pubblicata (Vedi The Effect of Open Access).